Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ

ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ

Η Τσουκνίδα είναι ίσως από τα πιο θεραπευτικά αλλά και παρεξηγημένα φυτά που υπάρχουν. Στο άκουσμά της, όλοι μας σκεφτόμαστε ή έστω θυμόμαστε κάποιο τσίμπημά της και την ενόχληση που θα είχαμε μετά. Όμως χωρίς αυτό το τσίμπημα ίσως η Τσουκνίδα δεν βρισκόταν στις πρώτες θέσεις των πιο ευεγερτικών θεραπευτικών βοτάνων. 

Η βοτανική ονομασία της "Urtica" προέρχεται από τη λατινική λέξη urere που σημαίνει καίω. Η ονομασία περιγράφει το κάψιμο στο δέρμα, που εμφανίζεται όταν κατά την επαφή με το φυτό απελευθερώνεται μια αβλαβής κνιδώδης τοξίνη, κυρίως μυρμηκικό οξύ.

Η τσουκνίδα είναι βότανο στυπτικό, αποχρεμπτικό, τονωτικό, αντιφλεγμονώδες, αιμοστατικό, δρα κατά της αναιμίας με το σχηματισμό αίματος, αντιδιαβητικό και με διουρητικές ιδιότητες. Είναι πλούσια σε βιταμίνες A, C, E, Κ, B1, B2, B3 και Β5. Επίσης είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα, ασβέστιο, φλαβονοειδή, σίδηρο, φυλλικό οξύ, θείο, κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, σελήνιο και ψευδάργυρο. Περιέχει επίσης και πολλά φυτοχημικά στοιχεία όπως λυκοπένιο, β-καροτένιο, καφεϊκό οξύ, μηλικό οξύ, οξικό οξύ και βεταϊνη που εμποδίζουν την δημιουργία ελεύθερων ριζών που προκαλείται από βλάβη στα κύτταρα και το DNA.

Ιατρική χρήση βρίσκουν τα φρέσκα και αποξηραμένα φύλλα. Ως αφέψημα εσωτερικά δρα ως μέσο σχηματισμού αίματος, βοηθά στην αναιμία. Σε προβλήματα κύστης και του ουροποιητικού συστήματος χάρη στις διουρητικές της ιδιότητες. Βοηθά σε αδενώματα του προστάτη σε στάδια Ι και ΙΙ καθώς και στην αρθρίτιδα, τους ρευματισμούς των μυών και το διαβήτη. Μειώνει σε μεγάλο βαθμό το ουρικό οξύ.

Επίσης η Τσουκνίδα είναι πολύ ευεργετική και ως καλλυντικό για τη φροντίδα των μαλλιών, του δέρματος και της κεφαλής. Ότι καλύτερο για δερματικά προβλήματα και παθήσεις.