Υγεία & Βότανα

Οι θεραπευτικές ιδιότητες πολλών από τα φυτά που βρίσκονται στη φύση  ήταν γνωστές ήδη από την αρχαιότητα. Τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά αποτελούν μια μεγάλη κατηγορία του φυτικού βασιλείου, με ιδιαίτερη θέση στη συνείδηση των ανθρώπων όλων των λαών και εποχών. Τα πρώτα γιατί μας προμηθεύουν τα αιθέρια έλαιά τους, πολύτιμα συστατικά της αρωματοποιίας και τα δεύτερα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Παρακάτω είναι μια λίστα με τα βότανα που είναι διαθέσιμα και τα χαρακτηριστικά τους:


ΧΑΜΟΜΗΛΙ

Το φάρμακο για τα πάντα.... Το χαμομήλι έχει ηρεμιστικές, αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές, τονωτικές, αντισηπτικές και εντομοκτόνες ιδιότητες. Δρα επίσης κατά των αερίων και των εντέρων,

ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ
Η τσουκνίδα είναι βότανο στυπτικό, αποχρεμπτικό, τονωτικό, αντιφλεγμονώδη, αιμοστατικό, αντιαναιμικό, αντιδιαβητικό και με διουρητικές ιδιότητες. Είναι πλούσια σε βιταμίνες A, C, E, Κ, B1, B2, B3 και Β5.

ΑΓΡΙΑ ΜΟΛΟΧΑ
Είναι μαλακτική για το λαιμό, το βήχα, τη λαρυγγίτιδα, τη φαρυγγίτιδα, τη γαστρίτιδα και το άσθμα.

ΦΛΑΜΟΥΡΙ ή ΤΙΛΙΟ
Το τίλιο (φλαμουριά) είναι παλιό, οικογενειακό φάρμακο, που το χρησιμοποιούσαν για την ανακούφιση από το βήχα και τη βραχνάδα. Στη λαϊκή φαρμακευτική αναφέρεται ως αντιβηχικό, εφιδρωτικό, σπασμολυτικό, μαλακτικό και εναντίον της καταρροής των αναπνευστικών οδών.

ΤΣΑΙ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ
Θεωρείται ευστόμαχο, εφιδρωτικό, τονωτικό και αντιαναιμικό διότι περιέχει μεγάλη ποσότητα Σιδήρου. Δεν έχει διεγερτική δράση, συνεπώς επιτρέπεται να καταναλώνεται και το βράδυ.

ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ
Το δενδρολίβανο στη λαϊκή φαρμακολογία αναφέρεται ως τονωτικό, σπασμολυτικό, χωνευτικό, χολαγωγό, εμμηναγωγό, αντιρευματικό κ.ά.

ΘΥΜΑΡΙ
Το θυμάρι χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική σαν αντισηπτικό λόγω της περιεκτικότητάς του σε θυμόλη που έχει ισχυρές αντισηπτικές ιδιότητες. Αναφέρεται επίσης ως αποσμητικό, ανθελμινθικό, τονωτικό, αντισπασμωτικό, χωνευτικό και εμμηναγωγό.

ΣΠΑΘΟΧΟΡΤΟ ή ΒΑΛΣΑΜΟ
Aντικαταθλιπτικό, ηρεμιστικό, αντισπασμωδικό και βελτιωτικό της ποιότητας του ύπνου σε αϋπνίες.  Tονωτικό και διεγερτικό για εξασθενημένους οργανισμούς. Καταπραϋντικό και ανακουφιστικό σε βρογχίτιδα, βήχα, άσθμα. Eμμηναγωγικό-ρυθμιστικό της εμμήνου ρύσεως. Διουρητικό. Για στομαχικές-εντερικές διαταραχές. Αντιπυρετικό και παυσίπονο.

ΑΓΡΙΟΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ
Βιταμίνη C, στυπτική, κατάλληλη για πυώδη αμυγδαλίτιδα, επουλωτική, τονωτική σε φυματίωση, κατάλληλη για πονοκεφάλους, ζαλάδες τονωτική για καρδιά, περιπτώσεις δυσκοιλιότητας, εμμηναγωγική.

ΆΓΡΙΟΦΡΑΟΥΛΙΑ
Για διάρροια, διουρητική, για παθήσεις εντέρου,  τονωτική, αιμοστατική, καθαρτική, ρυθμιστικά του ήπατος, αντιρρευματική, για κρίσεις άσθματος, κατά των νεύρων, για έλκη και μολυσμένες πληγές.

ΑΓΡΙΟΒΑΤΟΜΟΥΡΙΑ
Για πονόλαιμο, στοματίτιδα, άφθες, φαρυγγίτιδα, ουλίτιδα, πονόδοντο. Στυπτική, αιμοστατική, εμμηναγωγική, διουρητική, αντιδιαβητικό, για αναιμίες, αιμορροΐδες, για δυσπεψία, ξινίλες. Κατάλληλη για εγκύους, και θηλάζουσες.

ΛΕΒΑΝΤΑ
Για ημικρανίες, πονοκεφάλους, ιλίγγους, λιποθυμίες, διώχνει την αϋπνία. Αναλγητική, ηρεμιστική, σπασμολυτική, βακτηριοκτόνα, εμμηναγωγική, αποχρεμπτική, καρδιοτονωτική, μειώνει ταχυπαλμίες, διουρητική, εφιδρωτική, χολαγωγική, αντιρρευματική, για δηλητηριάσεις.

ΣΑΜΠΟΥΚΟΣ
Βιταμίνη C, αντιφλεγμονώδες, αντιρρευματικό, αντινευραλγητικό, καθαρτικό, αντιεπιληπτικό, αντισηπτικό, καταπραϋντικό, καθαρίζει το αίμα, διουρητικό, δερματικές φλεγμονές, στοματίτιδα, φαρυγγίτιδα. 

Το δάσος είναι το φυσικό φαρμακείο της ζωής μας και η φύση φροντίζει για όλους.....!!!!