Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2016

Μαύρο κύμινο... Το λάδι των Φαραώ


Οι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν για θεραπευτικούς σκοπούς. Οι γιατροί του Τουταγχαμών αντιμετώπιζαν μ' αυτό τον βήχα, ενώ η Κλεοπάτρα χρησιμοποιούσε το λάδι του στο μπάνιο της. Ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε στην ιατρική του για την καλή φυσική και πνευματική κατάσταση. Οι Ιουδαίοι καρύκευαν και καρυκεύουν μέχρι σήμερα το ψωμί τους, ενώ ο Μωάμεθ είπε ότι το μαύρο κύμινο θεραπεύει όλες τις ασθένειες, εκτός από το θάνατο.
Το Μαύρο Κύμινο ή Αιγυπτιακό Κύμινο (Nigella Sativa) είναι ετήσιο φυτό της οικογένειας Ranunculaceae και η προέλευση του είναι από την Νοτιοδυτική Ασία. Σήμερα καλλιεργείται κυρίως στην Ινδία, Αίγυπτο και Τουρκία. Φτάνει σε ύψος τα 60 εκατοστά, έχει πτεροειδή φύλλα και λευκογάλανα άνθη. Οι σπόροι του περιέχουν γλυκοξίδια, λινολεϊκά οξέα και ελαϊκά οξέα. Παρ' όλο που το φυτό έχει αυτή την ονομασία δεν έχει καμία σχέση με το κύμινο ή το αγριοκύμινο.

v     Περιέχει τις βιταμίνες A, Β1, B2, Β3, C καθώς  και  ασβέστιο, κάλιο, σίδερο, μαγνήσιο, σελήνιο, χαλκό, φώσφορο και τα  λιπαρά οξέα Ω 6-9.
v     Έχει πολύ ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριδιακές, αντιμυκητιασικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
v     Χρησιμοποιείται σε αντιγηραντικά προϊόντα αφού θρέφει και αναγεννά την επιδερμίδα.
v     Ενισχύει και δυναμώνει το τριχωτό της κεφαλής.
v     Προάγει την επούλωση τραυμάτων.
v     Δρα κατά των δερματικών παθήσεων όπως της ακμής, ψωρίασης και μυκητίασης.
v     Τέλος χρησιμοποιείται σε προϊόντα κατά της  οσφυαλγίας, της αρθρίτιδας, των ρευματισμών και των μυϊκών πόνων.
v     Κατάλληλο  για την πολύ ευαίσθητη και ερεθισμένη επιδερμίδα.

Το φυτικό έλαιο μαύρου κύμινου είναι ένα από τα καινούργια μαργαριτάρια στα καλλυντικά και στην υγεία. Τονώνει, αναγεννά και θρέφει την επιδερμίδα και τα μαλλιά καθιστώντας το απαραίτητο για τη φροντίδα ευαίσθητης, ερεθισμένης επιδερμίδας αλλά για πολλά προβλήματα της τρίχας (πιτυρίδα, τριχόπτωση…).
Το πρότυπο φυτικού ελαίου πολλαπλών χρήσεων που χρησιμοποιείται το ίδιο καλά  σε μασάζ, σε σαλάτες ή και καθαρό από το στόμα (εκατομμύρια βορειοαμερικάνοι τρώνε κάθε πρωί τελετουργικά 1 κουταλιά του γλυκού έλαιο μαύρο κύμινο)

ΚΡΕΜΑ ΝΥΧΤΟΣ 
Μαύρο Κύμινο, Κουμκουάτ (πλούσιο σε βιταμίνη C) και Υαλουρονικό