Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2014

Άργιλοι και επιδερμίδα. Ιδιότητες και Οφέλη

Οι άργιλοι είναι ένυδρα ορυκτά αλουμινίου και περιέχουν ποσότητες σιδήρου, μαγνησίου, αλκαλικών μετάλλων, αλκαλικών γαιών και άλλα κατιόντα.
Σχηματίζονται  από τη διάβρωση των διαφόρων πετρωμάτων λόγω των καιρικών συνθηκών. Είναι  συνήθως υπέρλεπτοι κόκκοι και απαιτούν ειδικές αναλυτικές τεχνικές για την αναγνώριση / μελέτη τους .

Οι άργιλοι που βγαίνουν από τη γη είναι πολύ περισσότεροι (ματζέντα, μπλέ, φούξια) αλλά θα αναφερθούμε στους δημοφιλέστερους. 

Πράσινος Άργιλος (French Green  Clay)

Χαρακτηριστικές ιδιότητες: Περιέχει σε αφθονία πολύτιμα μεταλλικά και φυτικά στοιχεία. Ο πράσινος άργιλος είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, χαλκό, δολομίτη, φώσφορο, κοβάλτιο και πολλά ακόμη μεταλλικά στοιχεία.
Θεωρείτε ιδανικός για την αποτοξίνωση της επιδερμίδας. Καθαρίζει το δέρμα, καθώς βοηθάει στην αποβολή των τοξινών και συμβάλει στη τόνωση και σύσφιξη της επιδερμίδας μέσα από τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος τοπικά.Δεν ενδείκνυται για ξηρές επιδερμίδες διότι έχει την τάση να απορροφά υγρασία από την επιδερμίδα.
Στην μάσκα σας μπορείτε να προσθέσετε κάποιο έλαιο, εάν είναι ξηρή η επιδερμίδα τότε το λάδι αβοκάντο είναι κατάλληλο, ενώ σε λιπαρή επιδερμίδα προτιμήστε το λάδι χοχόμπα (τζοτζόμπα).
Ανάλογα με τη σύσταση του και την προέλευση του η απόχρωση του αλλάζει.


Λευκός Άργιλος
Χαρακτηριστικές ιδιότητες : Είναι πλούσιος επίσης σε μεταλλικά στοιχεία όπως οξείδιο του πυριτίου και  του αλουμινίου. Χρησιμοποιείτε για την απολέπιση της επιδερμίδας, παρέχοντας και αντιβακτηριακή δράση. Είναι κατάλληλος για ευαίσθητα δέρματα, δεν αφαιρεί υγρασία όπως ο πράσινος άργιλος, άρα είναι κατάλληλος και για ξηρές επιδερμίδες. Ο καολίνης ή λευκός άργιλος είναι γνωστός για την ιδιότητά του να απορροφά το σμήγμα και να ενυδατώνει ταυτόχρονα το δέρμα. Επίσης προωθεί την κυκλοφορία του δέρματος, χαρίζοντάς του μια λαμπερή χροιά. Χάρη στην ιδιότητα του να απορροφά το σμήγμα, είναι κατάλληλος για λιπαρό δέρμα, ή για επιδερμίδα επιρρεπή στην ακμή. Ο καολίνης εκτός από το γεγονός ότι απορροφά τη λιπαρότητα, έχει και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, βοηθώντας έτσι στην καταπολέμηση της ακμής.Ροζ Άργιλος

Χαρακτηριστικές ιδιότητες: Είναι το αποτέλεσμα μίξης λευκού και κόκκινου άργιλου. Ιδανικός για την περιποίηση της ευαίσθητης, ταλαιπωρημένης ή άτονης επιδερμίδας, καθώς  αποκαθιστά το φυσικό της  pH.
Είναι πλούσιος σε πυρίτιο , αλουμίνιο , σίδηρο, μαγνήσιο, νάτριο , φώσφορο, ασβέστιο και άλλα ιχνοστοιχεία. Ο ροζ άργιλος είναι κατάλληλος για το ευαίσθητο δέρμα που ερεθίζεται εύκολα και με τον άργιλο αυτό καθαρίζεται  χωρίς τον κίνδυνο αλλεργιών ή αντιδράσεων. Λειτουργεί ευεργετικά και  στο αφυδατωμένο δέρμα. Έχει καταπραϋντική δράση και ενισχύει την υγιή λάμψη της επιδερμίδας. 


Κίτρινος Άργιλος

Χαρακτηριστικές ιδιότητες: Έχει παρόμοιες αποτοξινωτικές ιδιότητες με τον πράσινο άργιλο, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολύ ευαίσθητες επιδερμίδες, καθώς είναι ιδανικός για την αντιμετώπιση ακμής, εκζέματος και άλλων δερματοπαθειών.
Ο κίτρινος άργιλος είναι κατάλληλος κυρίως για λεπτά, ωχρά, εύθραυστα ή ευαίσθητα δέρματα και ιδιαίτερα ευεργετικός  για δέρματα κατεστραμμένα από τον ήλιο. Αναζωογονεί το κουρασμένο και παραμελημένο δέρμα. Επίσης συμβάλει στη βελτίωση της εμφάνισης του δέρματος, μετά από ασθένεια και βοηθά τον καθαρισμό του χλωμού δέρματος ή το δέρμα του καπνιστή.


Κόκκινος Άργιλος

Χαρακτηριστικές ιδιότητες: Πλούσιος σε οξείδια του σιδήρου, ανανεώνει, δυναμώνει και χαρίζει λάμψη στο δέρμα. (τέλειος ακούγεται!) Κατάλληλος για δέρματα με ουλές, ραγάδες, κοκκινίλες από σπασμένα αγγεία. Επίσης χρησιμοποιείτε στην περιοχή κάτω από τα μάτια, για την ενίσχυση της τοπικής επιδερμίδας (π.χ. σακούλες) 


Πηγή: http://tree-  h0use.blogspot.gr/