Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

ΚΡΑΤΑΙΓΟΣ Ή ΟΞΥΑΚΑΝΘΟΣ (Μουρτζιά, ξαγκαθιά, μουμουτζελιά)

Ο Κράταιγος ανήκει στην οικογένεια Ροδίδες; και είναι δένδρο ή θάμνος ύψους 1,50 - 4μ. με σκληρό ξύλο και αγκαθωτά κλαδιά. Ορισμένα φυτά μπορούν να φτάσουν στην επιβλητική ηλικία των 500 ετών. Ιατρική χρήση βρίσκουν τα αποξηραμένα φύλλα άνθη και μούρα. Σημαντικά φαρμακολογικά δραστικά συστατικά είναι τα φλαβονοειδή, τα ολιγομερή προκυανιδίνης, οι γ-γλυκοζίτες, τα τριτερπένια και οι βιογενείς αμίνες.

Ο Κράταιγος είναι γνωστός ως το Φυτό της Καρδιάς.  Είναι ότι καλύτερο για καρδιακές παθήσεις, καρδιακά ενοχλήματα, τη χαμηλή ή υψηλή πίεση, την αρτιοσκλήρυνση, τη δύσπνοια, τη ζάλη καθώς και ως ηρεμιστικό για αϋπνίες νευρικής φύσης..

Αυξάνει τη ροή του αίματος στις αρτηρίες και την ένταση συστολής των μυών της καρδιάς καταπολεμώντας κάποιες τυχόν καρδιακές αρρυθμίες.
Ο κράταιγος χρησιμοποιείται σήμερα για τη θεραπεία της στηθάγχης και των παθήσεων της στεφανιαίας αρτηρίας.  Είναι αποτελεσματικός, αλλά ίσως να χρειαστεί μερικούς μήνες ώσπου να εμφανίσει αξιοσημείωτα αποτελέσματα.

Ο κράταιγος δεν είναι μόνο ένα πολύτιμο γιατρικό για την υψηλή πίεση του αίματος, αλλά αυξάνει επίσης και τη χαμηλή πίεση. Είναι περίεργο το γεγονός ότι ο κράταιγος μπορεί να βοηθά σε προβλήματα υπέρτασης αλλά και υπότασης. Αυτό οφείλεται στη διπλή δράση του βοτάνου που εξομαλύνει την καρδιακή λειτουργία. Χαλαρώνει ή διεγείρει τις συσπάσεις της καρδιάς αναλόγως το τι είναι απαραίτητο για τον οργανισμό.

Επίσης ο κράταιγος χρησιμοποιείται για να ενισχύσει την κακή μνήμη, βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος μέσα στο κεφάλι και ως εκ τούτου αυξάνει την ποσότητα του οξυγόνου στον εγκέφαλο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου