Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

ΚΕΡΑΛΟΙΦΗ ΜΕ 7 ΚΑΡΠΟΥΣ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ

ΚΕΡΑΛΟΙΦΗ ΜΕ 7 ΚΑΡΠΟΥΣ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ: Μία Κεραλοιφή με Αρώνια, Προύνα, Κράνα, Κράταιγο, Βατόμουρα, Κυνόροδο και Σαμπούκο. Αυτά τα φρούτα αποκαλούνται υπερ τροφές (superfood)* γιατί προστατεύουν το σώμα μας από το πέρασμα του χρόνου, μας χαρίζουν πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες και πάρα πολλές βιταμίνες. Αναφέρουμε κάποιες από τις ιδιότητες του κάθε καρπού, που αντλήσαμε από πολλές, διαφορετικές πηγές:

Αρώνια: Οι καρποί της αρώνιας περιέχουν σάκχαρα μηλικό και κιτρικό οξύ, βιταμίνη C σε υψηλά επίπεδα, βιταμίνη P, βιταμίνη E, A, Κ, B1, B2, B6, B9, ιώδιο, μαγγάνιο σίδηρο, πολλά ανόργανα στοιχεία όπως κάλιο, νάτριο, μόλυβδο κ.α.

Προύνα: Πλούσια πηγή πολυφαινολών, και διαθέτουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Οι καρποί περιέχουν κουμαρίνες, γλυκοσίδες και φλαβονοειδή, αιθέρια έλαια, λίγα ζάχαρα, ταννίνες, φυτικά οξέα όπως μηλικό οξύ, βιταμίνη C, πηκτίνες, γόμες και ρητίνες.

Κράνα: Το κράνο περιέχει υψηλό επίπεδο φλαβανοειδών και ανθοκυάνης (έχουν επισημανθεί 4 φλαβανοειδή). Επίσης έχει διαπιστωθεί με εργαστηριακές αναλύσεις ότι περιέχει βιταμίνη C και είναι πλούσιο σε καροτίνη, πηκτίνη ,τανίνη, και σίδηρο.

Κράταιγος: Η κύρια φαρμακευτική του επίδραση οφείλεται στο ότι περιέχει βιοφλαβονοειδή. Αυτά τα συστατικά χαλαρώνουν και διαστέλλουν τις αρτηρίες. Τα βιοφλαβονοειδή είναι επίσης ισχυρά αντιοξειδωτικά και βοηθούν στην πρόληψη ή τη μείωση του εκφυλισμού των αιμοφόρων αγγείων.

Βατόμουρα: Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, με διπλάσια περιεκτικότητα από το μύρτιλλο. Έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες σε σύγκριση με τα περισσότερα άλλα φρούτα. Περιέχουν «σωτήριες» τανίνες, οι οποίες, συσφίγγουν τους ιστούς. Αντιοξειδωτικές ανθοκυανίνες. Φυλλικό οξύ, που παίζει σημαντικό ρόλο στην υγιή διαίρεση και ανάπτυξη των κυττάρων. Μαγγάνιο για τα οστά. Μία χούφτα βατόμουρα δίνει σχεδόν το μισό της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε μαγγάνιο, το οποίο βοηθά στη δημιουργία ενός συνδετικού ιστού, ζωτικής σημασίας για την ισχυρή δομή των οστών.

Κυνόροδο: Οι καρποί είναι πολύ πλούσιοι σε βιταμίνη C. Περιέχουν επίσης βιταμίνες Α, Β και Κ, οργανικά οξέα, τανίνη και φλαβονοειδείς χρωστικές (βιταμίνη Ρ), καροτινοειδή (προβιταμίνη Α), πηκτίνη, φυτικά οξέα και έλαιο.
Τα κυνόροδα είναι επίσης άριστη πηγή βιταμινών Α, Κ, Ε, Β (Β2, Β3), και D. Η βιταμίνη Α διατηρεί σε καλή κατάσταση τα οστά, τα δόντια, το δέρμα, τους βλεννογόνους και βελτιώνει την όραση. Μειώνει τις φλεγμονές και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η βιταμίνη Κ διατηρεί τα οστά σε καλή κατάσταση και βοηθάει στους θρόμβους στο αίμα. Η βιταμίνη Ε είναι ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της καταστροφής των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα. Η βλάβη που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο και καρδιακές ασθένειες

Σαμπούκο: Οι καρποί περιέχουν ιμβερτοσάκχαρο, φυτικά οξέα, τανίνη, βιταμίνες Α, C και Ρ, ανθρακοκυανικές χρωστικές ουσίες και ίχνη αιθέριου ελαίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου