Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΠΑΘΟΧΟΡΤΟ, ΒΑΛΣΑΜΟ, ΒΑΛΣΑΜΟΧΟΡΤΟ, ΒΟΤΑΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ Ή ΥΠΕΡΙΚΟ

ΣΠΑΘΟΧΟΡΤΟ, ΒΑΛΣΑΜΟ, ΒΑΛΣΑΜΟΧΟΡΤΟ, ΒΟΤΑΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ Ή ΥΠΕΡΙΚΟ

Το βάλσαμο είναι ένα φαρμακευτικό φυτό με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Είναι διεγερτικό και ιδιαίτερα τονωτικό και χρησιμοποιείται πολύ από καταθλιπτικά άτομα διότι προσδίδει ανακούφιση, δημιουργεί θετικά αισθήματα και βελτιώνει τον ύπνο. Η δράση του είναι αντιφλεγμονώδης, στυπτική, επουλωτική και ηρεμιστική. 

Εσωτερικά ως αφέψημα,είναι κατάλληλο στη βρογχίτιδα, ελμινθίαση και το άσθμα, στις νόσους της χοληδόχου κύστης, στη νυχτερινή τάση προς ούρηση, την ενούρηση, τη γαστρίτιδα, τα προβλήματα πέψης, ξινίλα, τη διάρροια, την ουρική αθρίτιδα και τους ρευματισμούς. Είναι αντιπυρετικό, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και παυσίπονο. Πολύ βοηθητικό κατά της διάρκεια επίπονης αδιαθεσίας και περιόδου στις γυναίκες. Επίσης βοηθάει κατά της διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Κατά της αϋπνίας, ότι πιο κατάλληλο για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης αποδεδειγμένο από περισσότερες από 30 κλινικές μελέτες με σχεδόν 4000 συμμετέχοντες, καθώς διεγείρει και τονώνει εγκεφαλικά κύτταρα. Οι ξένοι χωρικοί (που το ονομάζουν « millepertuis», «χόρτο του Αϊ - Γιάννη», «κυνήγι του διαβόλου», « fuga deomonum», « herba che scacia i diavoli »), του αποδίδουν μαγικές ιδιότητες και πιστεύουν ότι θεραπεύει τις νοητικές αρρώστιες και την επιληψία .

Εξωτερικά χρησιμοποιείται στους μυϊκούς πόνους, τα ηλιακά και μη εγκαύματα και ως μέσο επούλωσης των πληγών. Τα βαλσαμέλαιο ή σπαθόλαδο εγκωμιάζεται ως μέσο φροντίδας του ακάθαρτου αλλά και του πολύ ξηρού, ξεφλουδισμένου δέρματος. Επουλώνει τις πληγές, τους τραυματισμούς, καθαρίζει το δέρμα. Ο Νίκανδρος και ο Διοσκουρίδης το αναφέρουν ως επουλωτικό των πληγών και κατά της ισχιαλγίας, ενώ οι αρχαίοι υποστήριζαν γενικά ότι έχει σπουδαίες στυπτικές ιδιότητες.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Όλα τα σπαθόλαδα που κυκλοφορούν δεν είναι βρώσιμα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου