Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Το έλαιο Αργκάν και οι ιδιότητές του

To δέντρο Argania Spinosa χρονολογείται πάνω από 1.6 εκατομμύρια χρόνια και κάλυπτε κάποτε τεράστιες περιοχές της Βόρειας Αφρικής . Σήμερα όμως ευδοκιμεί μόνο σε ελάχιστες περιοχές νοτιοανατολικά του Μαρόκου όπου και αντιπροσωπεύει το βασικό τους πολύτιμο αγαθό . Από το 1999 , βρίσκεται υπό την προστασία της Unesco. Το λάδι Αργκάν θεωρείτε πλέον ένα από τα σπανιότερα λάδια καθώς χρειάζονται 100 κιλά αποξηραμένων φρούτων (παραγωγή 6-8 δέντρων) και 8 έως 10 ώρες σκληρής εργασίας για 1 έως 1,2 λίτρα λαδιού.

To Argan Oil, η σύνθεση του και οι ιδιότητες του

Το Αργκανέλαιο είναι γνωστό για τις θρεπτικές, καλλυντικές και θεραπευτικές του ιδιότητες.
Πρόκειται για ένα φυτικό προϊόν-βιολογικής καλλιέργειας, 100% φυσικό που δεν περιέχει parabens. Καλείται το υγρό χρυσάφι της ερήμου, χάρη στην ευεργετική του επίδραση στην επιδερμίδα και την τρίχα, που οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα του σε απαραίτητα λιπαρά οξέα (80%) τα οποία συμβάλλουν στη μείωση των φλεγμονών, αντιοξειδωτικά και τοκοφερόλη (Βιταμίνη Ε) που αποτελεί ένα ισχυρό φυσικό αντιοξειδωτικό, προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία  UV, καταπολεμά τη δράση των ελεύθερων ριζών και προλαμβάνει την ανάπτυξη ρυτίδων.

Για εκατοντάδες χρόνια, οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν το μαροκινό Argan oil για την καθημερινή φροντίδα του προσώπου και του σώματος, για την πρόληψη και τη θεραπεία του σκασμένου δέρματος αλλά και την καταπολέμηση των ρυτίδων. Όμως το πιο σπουδαίο είναι η αντιγηραντική του δύναμη, αφού βοηθά την επιδερμίδα να διατηρεί την ελαστικότητα, τη σφριγηλότητα και τη νεανική της όψη. Περιέχει 70,2 mg βιταμίνης Ε, πολύ σημαντική για το δέρμα) σε αντίθεση με το ελαιόλαδο που περιέχει μόλις 7,1 mg  ή το φοινικέλαιο με 25,6 mg.

Στην σύνθεση του ακόμη περιέχονται: Βιταμίνη F-ωμέγα 6 (που ενυδατώνει το τριχωτό, σφραγίζει την υγρασία και αναδομεί το στέλεχος της τρίχας, προσδίδοντας ελαστικότητα και ενδυνάμωση στα μαλλιά), Βιταμίνη Α (αυξάνει την ελαστικότητα του δέρματος, διεγείρει τη σύνθεση κολλαγόνου, εμποδίζει τις ρυτίδες που οφείλονται στην υπεριώδη ακτινοβολία), φαινόλες (αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις, ισχυρές κατά των μυκήτων και των βακτηρίων), squalane (με μαλακτικές ιδιότητες), φυτοστερόλες (συμβάλλουν στην προστασία του κολλαγόνου) και triterpens (βοηθά στην αναδιάρθρωση των κυττάρων και επιβραδύνει τη γήρανση τους).
Πρόκειται για ένα έλαιο με απαλή υφή, μη λιπαρή, με ελαφρύ άρωμα που θυμίζει το άρωμα του καρυδιού. Μπορεί να προστατεύσει το δέρμα σας καλύτερα από τα άλλα λάδια ή τους ορούς και απορροφάται εύκολα από την επιδερμίδα


Ιδιότητες – οφέλη

Για το πρόσωπο και το σώμα:

•    η συχνή χρήση του  εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες καθιστώντας το έτσι μία μοναδική αντιγηραντική θεραπεία. Προλαμβάνει και μειώνει δραστικά τις ήδη υπάρχουσες  ρυτίδες,  τις λεπτές γραμμές κάτω από τα μάτια (πόδι της χήνας).
•    αναγεννά τα κύτταρα ,  επαναφέρει στο δέρμα την ελαστικότητα του, συμβάλλει στην σύσφιξη του χαρίζοντας νεανική εμφάνιση.
•    έχει άριστες αντιβακτηριδιακές και καταπραϋντικές  ιδιότητες έτσι ηρεμεί το δέρμα και το προφυλάσσει  από ερεθισμούς.
•    προστατεύει από το κρύο και τον αέρα, επαναφέρει την υγρασία στα ξηρά και αφυδατωμένα δέρματα.
•    απορροφάται αμέσως, ρυθμίζει την έκκριση του σμήγματος  μειώνοντας την υπερβολική λιπαρότητα.
•    το έλαιο  Αργκάν είναι  ελαφρά φωτοευαίσθητο για αυτό μην το χρησιμοποιείτε ενώ εκτίθεστε πολύ  στον ήλιο.  Είναι  εξαιρετικό σαν θεραπεία για ενυδάτωση του δέρματος μετά από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο.
•    βοηθάει στην καταπολέμηση των σημαδιών και των ραγάδων του σώματος, συνιστάται ιδιαίτερα για την διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και μετά από αυτή για την βελτίωση της ελαστικότητας του δέρματος και την πρόληψη των ραγάδων που εμφανίζονται κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς, γλουτών και στήθος.
•    μειώνει σε μεγάλο βαθμό  παλιά σημάδια που έχουν προκληθεί από διάφορες αιτίες όπως ακμή ή εγκαύματα.
•    διατηρεί ισορροπημένο το  ph , μαλακώνει  το δέρμα , το  ηρεμεί από ερεθισμούς και ενισχύει την άμυνα του γεγονός που το καθιστά εξαιρετικό για το μασάζ σώματος  των μωρών αλλά και των μικρών παιδιών.
•    καθημερινό μασάζ στα χέρια  τα επαναφέρει την χαμένη τους υγρασία, προστατεύει δυναμώνει  τα νύχια.
 * βοηθά και άτομα που υποφέρουν από ρευματισμούς , κάνοντας μασάζ πάνω στις αρθρώσεις

Για τα μαλλιά:

•    επαναφέρει την  χαμένη υγρασία και  λάμψη στα ξηρά και ταλαιπωρημένα μαλλιά.
•    βοηθάει  στην ανακούφιση από την φαγούρα που προκαλεί η πιτυρίδα καθώς και στην  καταπολέμηση της .
•    η συχνή χρήση του δυναμώνει αποτελεσματικά τις ρίζες των μαλλιών και έτσι προλαμβάνει την τριχόπτωση.
•    είναι ιδανικό για την θεραπεία των σπασμένων άκρων και  ταλαιπωρημένων από την ψαλίδα μαλλιών.
•    προστατεύει τα μαλλιά από την βλαβερή ακτινοβολία του ήλιου και την μόλυνση του περιβάλλοντος.
•    ενυδατώνει , αναδομεί και προστατεύει τα μαλλιά που ταλαιπωρούνται από το χλώριο που βρίσκεται σε πισίνες, από χημικές βαφές και προϊόντα όπως λακ ή τζελ.


Tips
Για το πρόσωπο και το σώμα:
•    χρησιμοποιήστε το  κυρίως σαν κρέμα ημέρας και νυκτός  προσώπου και ματιών αλλά και  σαν έλαιο προσώπου μετά από πήλινγκ ή μάσκα ομορφιάς, σε καθαρό δέρμα  απλώστε λίγο με ελαφρά βρεγμένα δάκτυλα ή ψεκάστε με λοσιόν (συνιστάται)  και κάντε μασάζ με  απαλές  κινήσεις.
•    χρησιμοποιήστε το σαν ενυδατική κρέμα σώματος μετά την ηλιοθεραπεία.
•    δοκιμάστε το σαν έλαιο μασάζ  μόνο του  ή μπορείτε να προσθέσετε  και αιθέρια έλαια εάν θέλετε. Το μασάζ με έλαιο Αργκάν είναι  βασικό στάδιο στην περιποίηση που προσφέρουν τα χαμάμ στην Ανατολή.
•    για το  μασάζ σε μωρά και μικρά παιδιά,  απλώστε λίγο στα χέρια σας και κάντε μασάζ με απαλές κινήσεις, συνιστάται  ιδιαίτερα για μετά το μπάνιο.
•    λίγες σταγόνες στο νερό του μπάνιου, μαλακώνει και ενυδατώνει το δέρμα.
•    για τα χέρια και τα νύχια μπορείτε να ανακατέψετε ίση ποσότητα χυμό λεμονιού με έλαιο Αργκάν, κάντε συχνό μασάζ με αυτό το μείγμα ή βουτήξτε τα δάκτυλά σας για 10 λεπτά (1-2 φορές την εβδομάδα).
Για τα μαλλιά:
•    σαν ζεστή μάσκα μαλλιών: ζεστάνετε ελαφρά  1-2(ανάλογα με το μήκος των μαλλιών)    κουταλιές σούπας έλαιο  Αργκάν . Με τα δάκτυλα σας κάντε μασάζ στις ρίζες των μαλλιών και σε όλο το μήκος τους για 5-10 λεπτά. Εάν έχετε λιπαρή ρίζα αλλά  ξηρά  μαλλιά κάντε μασάζ  μόνο στα μαλλιά. Βουτήξτε μία πετσέτα σε ζεστό νερό για 1-2 λεπτά, στύψτε τη καλά και τυλίξτε  το κεφάλι σας με αυτή. Αφήστε το έτσι για 20 λεπτά και μετά  λουστείτε.
•    για τις σπασμένες άκρες και την ψαλίδα, απλώστε  μόλις  λίγο σε βρεγμένα μαλλιά μετά το λούσιμο, αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλο όπως κάνουν οι γυναίκες στο Μαρόκο.
*Συνδυάζεται ιδανικά με το σαμπουάν με γάλα γαϊδούρας για εκθαμβωτικό αποτέλεσμα ! Πηγή: Aromagis



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου