Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ


Τα  αιθέρια έλαια είναι εκχυλίσματα από τα φύλλα, τα άνθη, τους καρπούς, το ξύλο, τη φλούδα και τις ρίζες βοτάνων, καρπών και δέντρων. Κάθε αιθέριο έλαιο έχει δικό του χαρακτηριστικό άρωμα, δική του φαρμακευτική χρήση και ιδιότητες. Κάθε αιθέριο έλαιο ουσιαστικά περιέχει τις ιδιότητες συμπυκνωμένες σε λίγα ml. Γι αυτό το λόγο θέλει πολύ προσοχή στη χρήση τους. Το ασφαλέστερο είναι να αραιώνονται σε λάδι, νερό ή γλυκερίνη προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ή να παραχθούν φυσικά καλλυντικά. Η άμεση επαφή με το δέρμα δεν επιτρέπεται. Πρέπει να τηρούνται τα ποσοστά χρήσης τους ως προς την ανάμειξή τους με άλλα συστατικά για το λόγο αυτό πρέπει να είμαστε και πολύ προσεκτικοί όσον αφορά την προμήθεια των αιθέριων ελαίων αλλά και τον τρόπο που τα χρησιμοποιούμε.

Παρόλα αυτά οι θεραπευτικές τους ιδιότητες είναι πολλαπλές και έχουν αποδειχτεί στο πέρασμα των χρόνων. Κατάλληλα για εισπνοές, ποδόλουτρα, στο μπάνιο, για κομπρέσες, μασάζ, ευρύτατα στην αρωματοθεραπεία κ.α. Αντιμετωπίζουν μια ευρεία γκάμα που περιλαμβάνει δερματικά προβλήματα π.χ έκζεμα, δερματίτιδες, ψωρίαση και φτάνουν έως την αντιμετώπιση ενός απλού κρυολογήματος ή πονοκεφάλου. Χρησιμοποιούνται στην παραγωγή σαπουνιών και φυσικών καλλυντικών και προσδίδουν σε αυτά τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Μερικές από τις ιδιότητες των αιθέριων ελαίων που χρησιμοποιούμε αναφέρονται συνοπτικά παρακάτω:

ΓΑΡΥΦΑΛΕΛΑΙΟ
 Έχει ισχυρή διεγερτική δράση όπως και παυσίπονες ιδιότητες (πχ. πονόδοντος).

ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ
Έχει βρεθεί ότι είναι αναλγητικό, αντισηπτικό, καλό για το κυκλοφορικό, ρυθμιστικό, αντισπασμωδικό, στυπτικό και διεγερτικό του εγκεφάλου. Επίσης, είναι αποτελεσματικό σε περιπτώσεις πονοκεφάλων, πνευματικής κούρασης, κυτταρίτιδας, πιτυρίδας και τριχόπτωσης.

ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΣ
Το έλαιο ευκαλύπτου, είναι αντισηπτικό και θερμαντικό. Είναι πολύ χρήσιμο στις εισπνοές ατμού σε περιπτώσεις κρυώματος, στην ιγμορίτιδα και στον βλεννώδη βήχα.

ΘΥΜΑΡΙ
Το αιθέριο έλαιο του θυμαριού, είναι αντισηπτικό, αποχρεμπτικό, καταπραϋντικό των νεύρων, αντισπασμωδικό και ηρεμιστικό. Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση πολλών ειδών μολύνσεων.

ΚΑΝΕΛΛΑ
Οι ισχυρά τονωτικές ιδιότητες της κανέλλας, την κάνουν πολύ χρήσιμη στην τόνωση του κυκλοφορικού , αναπνευστικού και πεπτικού συστήματος.

ΛΕΒΑΝΤΑ
Είναι εξαιρετικό αντισηπτικό, με θεραπευτικές ιδιότητες που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εγκαύματα, πληγές, δαγκωματιές και δερματίτιδες.

ΛΕΜΟΝΙ
Έχει πολύ ανεπτυγμένες αντισηπτικές ιδιότητες και στυπτικές ιδιότητες, όσον αφορά την επιδερμίδα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της ακμής, των σπασμένων τριχοειδών αγγείων, της λιπαρής επιδερμίδας, του έρπη και των τσιμπημάτων από έντομα.

ΜΑΥΡΟ ΠΙΠΕΡΙ
Είναι χρήσιμο στους μυϊκούς πόνους, ενώ διεγείρει το πεπτικό και το κυκλοφορικό σύστημα. Το αιθέριο έλαιο του μαύρου πιπεριού πρέπει να αραιωθεί καλά πριν από την χρήση.

ΜΕΝΤΑ
Η μέντα, είναι γνωστή για τις αποσυμφοριτικές, διεγερτικές και αναζωογονητικές της ιδιότητες. Κατάλληλη για τσιμπήματα εντόμων και μυϊκούς πόνους

ΠΕΥΚΟ
Είναι πολύ αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση προβλημάτων του αναπνευστικού, όπως βρογχίτιδες, άσθμα, κρυολογήματα κα.

ΡΟΔΟ - ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ
Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις κατάθλιψης, αϋπνίας, περιποίησης του προσώπου, έντασης, γυναικείων προβλημάτων.

ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ
Το αιθέριο έλαιο φασκόμηλο έχει μαλακτικές, αντιφλεγμονώδεις και χαλαρωτικές ιδιότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου